Medezeggenschap
Medezeggenschap gaat feitelijk over elke wijze van betrokkenheid van medewerkers bij het reilen en zeilen van de onderneming. De meeste mensen denken bij medezeggenschap aan de ondernemingsraad, maar er zijn meer vormen.
Directe medezeggenschap
Van directe medezeggenschap is sprake zodra werknemers zonder tussenkomt van al dan niet gekozen vertegenwoordigers inspraak hebben op het werk, de arbeidsomstandigheden of het beleid van de onderneming.
De meest voorkomende vorm is ongetwijfeld het contact tussen de individuele medewerker en zijn leidinggevende. Daarnaast is het werkoverleg een moment waarop werknemer en werkgever kunnen overleggen.
Indirecte medezeggenschap
Als de werknemers zelf hun vertegenwoordiging kiezen, is er meestal een medezeggenschapsorgaan in de zin van de Wet op de ondernemingsraden:
- personeelsvertegenwoordiging;
- ondernemingsraad;
- groeps- en/of centrale ondernemingsraad.
Externe medezeggenschap
De belangrijkste medezeggenschap van buiten de onderneming vindt plaats door middel van de werknemersorganisaties oftewel de vakbonden, vooral via collectieve regelingen.
Verplichte medezeggenschap
De meeste ondernemingen worden door de wetgever verplicht tot een vorm van indirect medezeggenschap. De vorm wordt bepaald door de omvang van de onderneming in samenhang met de Wet op de ondernemingsraden (WOR).
Wil je meer weten over medezeggenschap en welke verplichtingen de Wet op de Ondernemingsraden stelt, neem dan contact op. Ik vertel je er graag meer over.